top of page
Search

Stop betoniranju zelenih površina

Updated: Apr 9, 2021

Hoćemo li da dišemo čist vazduh ili izduvne gasove?


Zemun je dospeo u žižu javnosti zbog pretvaranja zelene površine u parking. U utorak 30.marta održan je prvi komšijski sastanak. Veliko broj građana se okupio i izložio svoje predloge.


Komšije iz obližnjih solitera su kontaktirali opšinu da obezbedi nova parking mesta na keju.

I dobili su neočekivani odgovor: betoniranje livade.


’’Ali mi to nećemo’’- kažu komšije. ’’Rekli smo da hoćemo parking, ali nismo tražili da uništite zelenu površinu.’’


Neko bi rekao pazi šta želiš i seti se da reč ima moć!


Upravo reč ’’konfuzija’' opisuje održan komšijski sastanak. Zašto?


Na licu mesta postojala su 2 spiska za upisivanje, jedan komšijski i drugi stranački koji se vrlo nejasno odnosio na ceo grad.


Ni na jednom spisku nigde nije pisalo radi čega se potpisuje, šta se zahteva, kome se šalje, kada se šalje. Sve se svodilo na rekla-kazala, koje je kružilo među okupljenima.


Malo poznata činjenica je komšijski predlog koji je istaknut samo u zgradi. Njime se nude nova rešenja za parking pod parolom da opština neće odustati. U stvaru su oni ti kojima je zapelo. Jedno od komšijskih rešenja je da ’’vruć krompir’’ prebace na drugu zelenu površinu sa predlogom podzemne garaže u Dr Petra Markovića, park koji su građani već branili i odbranili.


Planirani parking neće rešiti problem parkiranja stanara i posetilaca Zemunskog keja.


Ova izgradnja će poseći svo drveće, uništiti vredno bilje i naružiti okolinu. Ekološki uslovi će biti pogoršani, i to baš kod vrtića. Preseći će tok pešačkih staza i zelenog pojasa koji štiti od letnje žege. Najveću korist će imati Investitor od zarade po svakom parking mestu. Dok će se svi i dalje gurati i gušiti u još više izduvnih gasova, umesto da uživaju u svežini reke i kiseoniku sa zelene površine.





Zaključak:


  • Zeleno je zeleno i tako treba da ostane.

  • Stanarima na keju obezbediti sigurna parking mesta sa rampom na već postojećem parkiralištu.

  • Za posetioce Keja obezbediti deo besplatnih mesta i deo sa naplatom na postojećem parkiralištu.

  • Parking sprovesti prema ranijoj regulaciji i utvrđenom planu kod SC ’’Pinki’’.

  • Edukovati građane o dobroj autobuskoj vezi Zemuna i svih delova Beograda.

  • Motivisati i podsticati građane da koriste alternativne načine transporta koji doprinose njihovom zdravlju i ne zagađuju npr. biciklizam.

  • Udružiti građane na deljenje zajedničkog prevoza uz pridržavanje svih mera.


Ovaj pokušaj pretvaranja zelene površine u parking nije prvi.


Ali može se zaustaviti, jer gradu trebaju pluća.



Centar za kreativno ekološko stvaralaštvo Sokolina art veruje da su zelene površine neophodne u vreme pandemije, klimatskih promena i sve većeg zagađenja. Isto tako, Sokolina art smatra da bi bilo dobro da promenimo način razmišljanja i ponašanja tako da nam livade, parkovi i drveće budu prioritet. Ukoliko zaista želimo da Beograd bude zelena prestonica onda od zelenog treba i da počnemo.


Vratimo se prirodi, vratimo se sebi!


Od 2015. Sokolina art doprinosi poboljšanju odnosa u lokalnoj zajednici, jačanju međugeneracijskih veza i podizanju svesti o životnoj sredini.


2018. godine Sokolina art je dobila priznanje Kreativnog Biznis Kupa Srbije za razvoj lokalne zajednice, širenje ekološke svesti i aktivnosti povezane u kreativne Sokolina art radionice.


Trenutno aktuelan projekat ’’Foto Bloom’’ okuplja ljubitelje prirode i fotografije uz reke Beograda. Intuitivno ih povezuje sa prirodom i otkriva pravi trenutak i lokaciju za slikanje drveća, kao i pravljenje najboljih fotki za ličnu kolekciju i društvene mreže.


Vratimo se prirodi, vratimo se sebi!




272 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page